01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: mąka, cukier, masło, jajko, śmietana, jabłka, sok z cytryny, orzechy włoskie lub płatki migdałowe, cynamon.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 25.11.2013 Nr katalogowy: KS100031 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Białko oddzielić od żółtka. Zagnieść mąkę wraz z 10 dag masła, żółtkiem, śmietaną i 2 łyżkami cukru. Włożyć ciasto zawinięte w folię spożywczą do lodówki lub zamrażalnika. W międzyczasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe lub pokrojone orzechy włoskie. Jabłka umyć i nieobrane pokroić na dosyć cienkie cząstki (kroiłam w 16-tki). Jabłka posypać brązowym cukrem, cynamonem (jestem wielbicielką cynamonu więc sporo go dodaję) oraz polać sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Delikatnie wymieszać. Formę do tarty wykleić ciastem, ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć na nim "po okręgu" plasterki jabłek. Jabłka posypać uprażonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. Całość posypać startym na dużych oczkach masłem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Po tym czasie podpiec jeszcze 5 minut z włączonym grzaniem od spodu.
Dodatkowe informacje:
Ciasto znika w oka mgnieniu! Najlepsze jest jeszcze ciepłe z dodatkiem gałki lodów orzechowych lub waniliowych.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com