ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Tarta z jabłkami

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: mąka, cukier, masło, jajko, śmietana, jabłka, sok z cytryny, orzechy włoskie lub płatki migdałowe, cynamon.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 25.11.2013

Nr katalogowy: KS100031

 

tarta z jabłkami


  • 100031-tarta_z_jablkami-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 20 dag mąki krupczatki
  • ok. 15 dag masła
  • 2 łyżki cukru lub cukru pudru
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2-3 jabłka (np. cortland, szara reneta)
  • cynamon
  • 1 cytryna
  • orzechy włoskie lub płatki migdałowe

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miski
  • folia spożywcza
  • deska do krojenia
  • tarka
  • forma do tarty (używam formy o średnicy 27 cm)
  • 100031-tarta_z_jablkami-fot2a

Przygotowanie:

Białko oddzielić od żółtka. Zagnieść mąkę wraz z 10 dag masła, żółtkiem, śmietaną i 2 łyżkami cukru. Włożyć ciasto zawinięte w folię spożywczą do lodówki lub zamrażalnika. W międzyczasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe lub pokrojone orzechy włoskie. Jabłka umyć i nieobrane pokroić na dosyć cienkie cząstki (kroiłam w 16-tki). Jabłka posypać brązowym cukrem, cynamonem (jestem wielbicielką cynamonu więc sporo go dodaję) oraz polać sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Delikatnie wymieszać. Formę do tarty wykleić ciastem, ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć na nim "po okręgu" plasterki jabłek. Jabłka posypać uprażonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. Całość posypać startym na dużych oczkach masłem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Po tym czasie podpiec jeszcze 5 minut z włączonym grzaniem od spodu.

Dodatkowe informacje:

Ciasto znika w oka mgnieniu! Najlepsze jest jeszcze ciepłe z dodatkiem gałki lodów orzechowych lub waniliowych.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy