ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Bezglutenowe racuchy z jabłkami

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: mąka gryczana, mąka kukurydziana, jabłko, proszek do pieczenia, mąka ziemniaczana, cukier, mleko lub mleko roślinne, cynamon, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: śniadanie, ciasta i desery, dania obiadowe, inne

 

Data wpisu: 30.06.2014

Nr katalogowy: KS100123

 

bezglutenowe racuchy z jabłkami


Składniki i proporcje:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 1,5 - 1,75 szklanki mleka lub mleka roślinnego (w wersji wegańskiej)
  • olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • obieraczka
  • deska do krojenia
  • ewentualnie tarka
  • patelnia
  • ręczniki papierowe
  • 100123-bezglutenowe_racuchy_z_jablkami-fot1a

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, gryczaną i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz 1,5 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać - jeśli uzyskana masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze mleka - zazwyczaj muszę dodać jeszcze 1/4 szklanki mleka. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w większą kostkę a następnie dodać do ciasta, wymieszać. Smażyć na oleju, bez przykrycia, na średnim ogniu do czasu zrumienienia się racuchów. Po usmażeniu odsączamy racuchy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej ilości składników uzyskujemy około 10 racuchów wielkości jak na załączonych zdjęciach. Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje:

Do przygotowania bezglutenowych racuchów zainspirowała mnie Olga Smile, dzięki niej bezglutenowe smakołyki zagościły na stałe w moim domowym menu.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji