ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Zapiekanka makaronowa z cukinii

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: cukinia, makaron, pomidory pelati, mięso mielone, ser żółty, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz, olej do smażenia.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania mięsne, dania obiadowe, zapiekanki

 

Data wpisu: 30.11.2013

Nr katalogowy: KS100036

 

Zapiekanka makaronowa z cukinii


  • 100036-zapiekanka_makaronowa_z_cukinii-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 2 mniejsze cukinie lub 1 duża
  • 25 dag makaronu świderki lub rurki
  • 1 puszka pomidorów pelati krojonych
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • około 20 dag sera żółtego
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • obieraczka
  • wyciskacz do czosnku
  • deska do krojenia
  • garnek
  • 2 patelnie
  • tarka
  • naczynie żaroodporne
  • 100036-zapiekanka_makaronowa_z_cukinii-fot2a

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Cukinię umyć, ewentualnie obrać i pokroić w talarki lub w większą kostkę. Pokrojoną cukinię podsmażyć chwilę na oleju z dodatkiem ziół i wyciśniętego czosnku. Dodać pomidory pelati, razem chwilę poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie podsmażyć na drugiej patelni mięso mielone, pod koniec smażenia dodać sól i pieprz do smaku. Makaron wymieszać z sosem cukiniowo-pomidorowym oraz mięsem a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu danie posypać startym serem żółtym oraz bazylią i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane danie piec bez przykrycia przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy