ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Szarlotka jaglana

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: kasza jaglana, jabłka, jajka, cukier lub xylitol, cynamon.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, dla mam karmiących 

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 05.05.2014

Nr katalogowy: KS100108

 

szarlotka jaglana


Składniki i proporcje:

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 60 dag jabłek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru lub xylitolu
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • sitko
  • obieraczka
  • tarka
  • miska
  • keksówka (używam keksówki o wymiarach 31 cm x 12 cm)
  • 100108-szarlotka_jaglana-fot1a

Przygotowanie:

Kaszę kilkukrotnie przelać na sitku wrzącą wodą a następnie przepłukać zimną wodą, można ją podczas płukania zimną wodą porozcierać trochę palcami. Tak przygotowaną kaszę jaglaną wsypać do miski, dodać jajka, cukier oraz cynamon. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kaszy. Całość wymieszać i przełożyć do keksówki. Formę z ciastem włożyć do zimnego piekarnika, piekarnik nastawić na 195 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu i piec około 40-45 minut. Szarlotkę jaglaną wyjąć od razu z  piekarnika, kroić dopiero po całkowitym przestygnięciu.

Dodatkowe informacje:

Ostatnimi czasy zapałałam miłością do kaszy jaglanej. Bardzo odpowiada mi jej smak a że przy okazji jest bardzo zdrowa to łączę przyjemne z pożytecznym ;) Polecam szczególnie tym nieprzekonanym!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji