ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Fasolka szparagowa po grecku

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: fasolka szparagowa, czosnek, oliwa lub olej, sól.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska

Kategoria: przystawki, przekąski, inne

 

Data wpisu: 30.08.2014

Nr katalogowy: KS100138

 

fasolka szparagowa po grecku


Składniki i proporcje:

  • około 30 dag fasolki szparagowej
  • 1-2 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta soli (można ewentualnie zastąpić vegetą)

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • wyciskacz do czosnku
  • 100138-fasolka_szparagowa_po_grecku-fot1a

Przygotowanie:

Fasolkę oczyścić, umyć, odciąć końcówki i przełożyć do garnka, następnie zalać wodą i gotować aż będzie al dente. Po odsączeniu fasolki z wody ponownie przełożyć ją do garnka, w którym się gotowała, dodać oliwę oraz sól. Czosnek wycisnąć i dodać do fasolki. Garnek nakryć pokrywką i kilkukrotnie nim wstrząsnąć tak czosnek wraz z oliwą okrasił główny składnik naszego dania :). Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.

Dodatkowe informacje:

Niniejszym muszę się przyznać, że nie przepadam za bułką tartą jako dodatkiem do fasolki czy też kalafiora...głównie z tej przyczyny przez długi czas nie jadałam fasolki szparagowej jako dodatku do obiadu aż pewnego dnia, ktoś zasugerował mi aby przygotować ją właśnie w ten sposób - to był strzał w dziesiątkę. Od tej pory dzielę się tym "patentem" z innymi, nie znam osoby, której taka wersja fasolki by nie posmakowała.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy