ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Lasagne ze szpinakiem

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: makaron lasagne, szpinak mrożony, ser biały, kefir lub maślanka lub jogurt naturalny, sos pomidorowy, ser żółty, czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki

 

Data wpisu: 26.11.2013

Nr katalogowy: KS100035

 

lasagne ze szpinakiem


  • 100035-lasagne_ze_szpinakiem-fot1a

Składniki i proporcje:

  • makaron lasagne (wystarczyło mi 12 płatów)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 25 dag sera białego w kostce
  • 1 mały kefir lub maślanka lub jogurt naturalny
  • 400 ml ulubionego sosu pomidorowego
  • kilka plastrów sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • sitko
  • wyciskacz do czosnku
  • miska
  • mała blaszka (używam blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm)
  • 100035-lasagne_ze_szpinakiem-fot2a

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, przełożyć do miski. Do szpinaku dodać rozdrobniony ser biały. Za pomocą widelca dokładnie wymieszać ser biały ze szpinakiem. Dodać kefir lub maślankę lub jogurt naturalny tak aby uzyskana konsystencja była niezbyt gęsta ale nie lejąca się. Dodać wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie oraz sól, pieprz do smaku. W blaszce układać kolejno: połowę ulubionego sosu pomidorowego, płaty lasagne, połowę farszu szpinakowego, płaty lasagne, drugą połowę farszu szpinakowego, płaty lasagne, pozostały sos pomidorowy.Tak przygotowaną lasagne piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Po tym czasie ułożyć na lasagne plastry sera żółtego i zapiekać jeszcze 10 minut.

Dodatkowe informacje:

Możemy użyć dowolnego, ulubionego sosu pomidorowego. Jeśli akurat nie mam sosu przygotowanego przez siebie, używam sosów marki Combino z Lidla.

Jest to dosyć nietypowy przepis na lasagne ze szpinakiem, gdyż jest to wersja "odchudzona" tego pysznego dania, na którą przepis znalazłam kilka lat temu w angielskiej edycji programu "Gotuj i chudnij".


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy