01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: makaron lasagne, szpinak mrożony, ser biały, kefir lub maślanka lub jogurt naturalny, sos pomidorowy, ser żółty, czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki
Data wpisu: 26.11.2013 Nr katalogowy: KS100035 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, przełożyć do miski. Do szpinaku dodać rozdrobniony ser biały. Za pomocą widelca dokładnie wymieszać ser biały ze szpinakiem. Dodać kefir lub maślankę lub jogurt naturalny tak aby uzyskana konsystencja była niezbyt gęsta ale nie lejąca się. Dodać wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie oraz sól, pieprz do smaku. W blaszce układać kolejno: połowę ulubionego sosu pomidorowego, płaty lasagne, połowę farszu szpinakowego, płaty lasagne, drugą połowę farszu szpinakowego, płaty lasagne, pozostały sos pomidorowy.Tak przygotowaną lasagne piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Po tym czasie ułożyć na lasagne plastry sera żółtego i zapiekać jeszcze 10 minut.
Dodatkowe informacje:
Możemy użyć dowolnego, ulubionego sosu pomidorowego. Jeśli akurat nie mam sosu przygotowanego przez siebie, używam sosów marki Combino z Lidla.
Jest to dosyć nietypowy przepis na lasagne ze szpinakiem, gdyż jest to wersja "odchudzona" tego pysznego dania, na którą przepis znalazłam kilka lat temu w angielskiej edycji programu "Gotuj i chudnij".
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com