ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Ciasteczka maślane z migdałami

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: mąka pszenna, masło, cukier, cukier waniliowy, jajko, migdały.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 04.04.2014

Nr katalogowy: KS100098

 

ciasteczka maślane z migdałami


Składniki i proporcje:

  • 20 dag mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej)
  • 15 dag masła
  • 75 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 10 dag migdałów

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • deska do krojenia
  • folia spożywcza
  • duża blacha
  • papier do pieczenia
  • 100098-ciasteczka_maslane_z_migdalami-fot1a

Przygotowanie:

Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier waniliowy oraz żółtko. Wyrobić szybko kruche ciasto. Do ciasta dodać pokrojone w kostkę migdały i ponownie zagnieść ciasto. Z ciasta uformować walec o średnicy ok. 4-5 cm i zawinąć w folię spożywczą a następnie umieścić w lodówce na około 50 minut. Gdy ciasto stwardnieje, należy je pokroić na cienkie plastry o grubości około 0,5 cm. Plastry ciasta rozłożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 15-20 minut - do czasu zarumienienia się ciasteczek. Blachę z ciastkami od razu wyjmuję z piekarnika i czekam z niecierpliwością aż ciasteczka ostygną :)

Dodatkowe informacje:

Z podanej ilości składników otrzymujemy około 70 ciasteczek.

Do ciasta można ewentualnie dodać odrobinę aromatu waniliowego.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji