ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Placek skubany (Ciasto kruche z konfiturą)

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, jajka, kakao, masło lub margaryna, ulubiony dżem, konfitura lub powidła śliwkowe.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 04.01.2014

Nr katalogowy: KS100072

 

placek skubany


  • 100072-placek_skubany-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 25 dag mąki pszennej (może być np. krupczatka lub tortowa)
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki cukru do ciasta
  • 0,5 szklanki cukru do piany z białek
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • ulubiony, najlepiej kwaskowaty, dżem lub konfitura - użyłam na jedną połowę ciasta konfitury porzeczkowej a na drugą powideł śliwkowych

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • 2 miski
  • mikser
  • papier do pieczenia
  • mała blaszka (używam blaszki o wymiarach 24 cm na 24 cm)
  • 100072-placek_skubany-fot2a
  • 100072-placek_skubany-fot3a

Przygotowanie:

W garnku rozpuścić masło lub margarynę - ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. W misce zagnieść ciasto z mąki, żółtek, rozpuszczonego tłuszczu, proszku do pieczenia oraz 2,5 łyżki cukru. Na dnie blaszki ułożyć papier do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, przy czym jedna z części powinna być nieco większa od pozostałych ponieważ posłuży do wyklejenia blaszki. Drugą część ciasta wraz z trzecią częścią zagniecioną z kakao wkładamy do zamrażarki. W międzyczasie smarujemy ciasto warstwą konfitury. Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek z dodatkiem cukru. Na konfiturę skubiemy ciasto wymieszane z kakao, następnie wykładamy pianę z białek, ostatnią warstwę stanowi poskubane jasne ciasto. Jeśli chcemy zamiast skubania zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach, to należy je wcześniej bardzo mocno schłodzić. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Ciasto jest gotowe, gdy piana z białek jest sztywna a ciasto zarumienione.

Dodatkowe informacje:

Zapach i smak tak przygotowanego ciasta kruchego z dodatkiem konfitury różanej będzie mi się zawsze kojarzył z rodzinnym domem. Uwielbiam to ciasto właśnie w tej wersji.

Zauważyłam, że często przepis na to ciasto nosi miano "pleśniaka" - bardzo nie lubię tej nazwy, uważam, że jest wręcz krzywdząca dla tego prostego aczkolwiek wyśmienitego wypieku ;)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy