01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki: płaty śledziowe a'la matjas, cebule, koncentrat pomidorowy, cukier, sól, olej.
Dieta: bez ograniczeń
Kategoria: przystawki, przekąski, dania rybne
Data wpisu: 30.12.2013 Nr katalogowy: KS100064 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Śledzie opłukać, moczyć w wodzie przez kilka godzin, kilkukrotnie zmieniać wodę, śledzie nie powinny być zbyt słone. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dusić do miękkości na sporej ilości oleju (większej niż zazwyczaj stosujemy do duszenia cebuli). Trzeba bardzo uważać aby cebula się nie zarumieniła. Do uduszonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy, podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Cukier dodajemy stopniowo. Śledzie pokrojone w paski o szerokości około 3-4 cm wymieszać z przestudzonym sosem. Słoiki napełnić śledziami wymieszanymi z sosem i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Dodatkowe informacje:
Śledzie w takim wydaniu to potrawa wyniesiona z domu mojego Męża, tam też wiodła zasłużony prym wśród innych dań przygotowywanych na specjalne okazje. Nie znam osoby, której by nie posmakowały.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Robię podobne, z tym że dorzucam jeszcze rodzynki. Przepis mam od koleżanki. http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/05/czerwone-sledzie/ Pozdrawiam, Iza
wygląda wyśmienicie i tak też pewnie smakuje, zapraszam również do mnie http://iwonkaaamaliglowka.blog.pl/
Zapewniam że nie tylko wyśmienicie wygląda ale i tak smakuje Zachęcam do wypróbowania