ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Zapiekanka cukiniowo-serowa

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: cukinie, śmietana 30%, czosnek, jajka, ser kozi lub ser feta, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki

 

Data wpisu: 01.12.2013

Nr katalogowy: KS100041

 

zapiekanka cukiniowo-serowa


Składniki i proporcje:

  • 2 cukinie
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 15 dag sera koziego do smarowania lub sera feta
  • około 10 dag sera żółtego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • miska
  • wyciskacz do czosnku
  • tarka
  • mikser lub trzepaczka do jajek
  • patelnia
  • ręczniki papierowe
  • 1 duże lub 2 mniejsze naczynia żaroodporne
  • 100041-zapiekanka_cukiniowo_serowa-fot1a

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano plastry cukinii. Usmażone plastry cukinii odsączyć na ręcznikach papierowych a następnie układać w naczyniu żaroodpornym. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek oraz gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera lub trzepaczki do jajek. Następnie dodać 10 dag sera koziego lub sera feta, ponownie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać cukinię. Nakładać małe porcje pozostałego sera koziego lub sera feta w naczyniach żaroodpornych. Całość posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane danie piec bez przykrycia przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.

Dodatkowe informacje:

Zapiekanka cukiniowo-serowa może stanowić dodatek do pieczonego mięsa lub być samodzielnym daniem.

Przepis został zaczerpnięty z kuchni Lidla i...nieco zmodyfikowany :)
-------------------


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy