01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: cukinie, śmietana 30%, czosnek, jajka, ser kozi lub ser feta, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki
Data wpisu: 01.12.2013 Nr katalogowy: KS100041 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano plastry cukinii. Usmażone plastry cukinii odsączyć na ręcznikach papierowych a następnie układać w naczyniu żaroodpornym. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek oraz gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera lub trzepaczki do jajek. Następnie dodać 10 dag sera koziego lub sera feta, ponownie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać cukinię. Nakładać małe porcje pozostałego sera koziego lub sera feta w naczyniach żaroodpornych. Całość posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane danie piec bez przykrycia przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.
Dodatkowe informacje:
Zapiekanka cukiniowo-serowa może stanowić dodatek do pieczonego mięsa lub być samodzielnym daniem.
Przepis został zaczerpnięty z kuchni Lidla i...nieco zmodyfikowany :)
-------------------
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com