ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Babka majonezowa

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: jajka, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, majonez, wiórki kokosowe.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 22.11.2013

Nr katalogowy: KS100015

 

babka majonezowa ciasta


  • 100015-babka_majonezowa-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżeczki majonezu
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • tłuszcz do wysmarowania keksówki
  • bułka tarta

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • sitko do przesiania mąki
  • miska
  • mikser
  • keksówka (używam keksówki o wymiarach 31 cm x 12 cm)
  • 100015-babka_majonezowa-fot2a

Przygotowanie:

Za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem. Do powstałej masy przesiać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać majonez oraz wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec (do suchego patyczka) około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Nie wyjmuję babki od razu z piekarnika, najpierw studzę ją przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

Dodatkowe informacje:

Babka majonezowa bardzo długo zachowuje świeżość, dodatek majonezu jest niewyczuwalny.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy