01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: jajka, cukier, cukier waniliowy, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, margaryna lub masło, bułka tarta.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 21.11.2013 Nr katalogowy: KS100010 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Roztopić masło lub margarynę w rondelku, odstawić. W międzyczasie utrzeć za pomocą miksera jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy przesiewać stopniowo oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo ciepły tłuszcz, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec (do suchego patyczka) około 45 - 55 minut w temperaturze 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Nie wyjmuję babki od razu z piekarnika, najpierw studzę ją przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
Dodatkowe informacje:
Smak babki mateczki będzie mi się zawsze kojarzył z wakacjami w Międzywodziu, kiedy to miałam 10 lat i zajadałam się tą babką chyba na każde śniadanie :).
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com