ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Krupnik

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: kasza jęczmienna, marchewki, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki, olej, masło, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, lubczyk suszony otarty, natka pietruszki, kostka bulionowa.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: dania obiadowe, zupy i kremy

 

Data wpisu: 21.11.2013

Nr katalogowy: KS100007

 

Krupnik zupy


  • 100007-krupnik-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1,5 l wody
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • olej (w wersji wegańskiej) lub masło (w wersji wegetariańskiej)
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • lubczyk suszony otarty
  • natka pietruszki
  • ewentualnie kostka bulionowa warzywna

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • obieraczka
  • deska do krojenia
  • garnek
  • patelnia
  • tarka
  • 100007-krupnik-fot2a

Przygotowanie:

Do garnka z wodą dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jęczmienną oraz ewentualnie kostkę bulionową. Zacząć gotować. Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać i pokroić w ćwierćpiórka. Starte warzywa wraz z pokrojoną cebulą poddusić na tłuszczu z dodatkiem odrobiny wody. Podduszone warzywa wrzucić do garnka, w którym gotują się ziemniaki oraz kasza. Można dolać nieco wody do uzyskania pożądanej gęstości. Zupę gotować aż ziemniaki oraz pozostałe warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką w proszku i sporą ilością lubczyku. Zupę podawać posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.

Dodatkowe informacje:

Z podanych powyżej proporcji uzyskujemy bardzo gęstą zupę - taką lubimy najbardziej.
Krupnik jest daniem, do którego przekonałam siebie i swoją rodzinę niedawno, do tego czasu był daniem z kategorii: koszmar dzieciństwa, nie tknę tego nigdy w życiu :). Od kiedy sama zaczęłam gotować krupnik, często gości na naszym stole.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy