ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: mąka pszenna, drożdże, mleko lub mleko roślinne, olej, cynamon, cukier.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 16.12.2013

Nr katalogowy: KS100052

 

drożdżowe ślimaczki cynamonowe


Składniki i proporcje:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 szklanki mąki pszennej (używam mąki tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka lub mleka roślinnego (w wersji wegańskiej)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka cynamonu + 1 łyżka cukru (używam cukru brązowego)

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • duża miska
  • ściereczka kuchenna
  • stolnica
  • wałek do ciasta (jeśli używacie wałka termicznego, to powinien być ciepły)
  • pędzel do smarowania ciasta
  • duża blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • 100052-drozdzowe_slimaczki_cynamonowe-fot1a

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć do miski i zasypać cukrem, przykryć czystą ściereczką i odstawić do czasu gdy drożdże się rozpuszczą. Po rozpuszczeniu drożdży dodać ciepłe mleko - dokładnie wymieszać. Ponownie miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut. Po tym czas dodać olej oraz mąkę. Wyrobić ciasto a następnie oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut. Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt o szerokości 20 cm, posmarować olejem i  posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. Paski ciasta zwijać w ślimaczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez 15 minut. Po upieczeniu od razu wyciągnąć blachę ze ślimaczkami.

Dodatkowe informacje:

Z podanej ilości składników otrzymujemy około 15 aromatycznych ślimaczków. Ostrzegam - ślimaczki niebezpiecznie szybko znikają :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji