01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: mąka pszenna, drożdże, mleko lub mleko roślinne, olej, cynamon, cukier.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, wegańska, dla mam karmiących
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 16.12.2013 Nr katalogowy: KS100052 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miski i zasypać cukrem, przykryć czystą ściereczką i odstawić do czasu gdy drożdże się rozpuszczą. Po rozpuszczeniu drożdży dodać ciepłe mleko - dokładnie wymieszać. Ponownie miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut. Po tym czas dodać olej oraz mąkę. Wyrobić ciasto a następnie oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut. Ciasto rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt o szerokości 20 cm, posmarować olejem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. Paski ciasta zwijać w ślimaczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez 15 minut. Po upieczeniu od razu wyciągnąć blachę ze ślimaczkami.
Dodatkowe informacje:
Z podanej ilości składników otrzymujemy około 15 aromatycznych ślimaczków. Ostrzegam - ślimaczki niebezpiecznie szybko znikają :)
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Wyglądają apetycznie, w sam raz do kawki, dzięki a przepis, pozdrawiam :-)
Piękne te ślimaczki. Piekłam kiedyś z ciasta francuskiego. Zaglądnij do mnie na korzenne pierniczki http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/15/korzenne-pierniczki-pepparkakor/ Pozdrawiam, Iza