01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: cukinia, cebule, jajka, ser żółty, natka pietruszki, olej, sól, pieprz.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki
Data wpisu: 21.11.2013 Nr katalogowy: KS100006 |
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Cukinię obrać, usunąć pestki a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę, posolić. Cukinię przykryć w misce talerzykiem i obciążyć np. butelką z wodą mineralną. Odstawić do czasu gdy puści sok. W międzyczasie obrać cebule i pokroić w ćwierćpiórka a następnie zeszklić na oleju. Gdy cukinia puści sok, odcedzić ją a następnie zmiksować z łyżką masła. Do masy cukiniowej dodać zeszkloną cebulę, wbić jajka i starannie wymieszać. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formę do tarty wysmarować pozostałym masłem, wlać przygotowaną masę z cukinii, posypać serem żółtym. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Podawać na gorąco.
Dodatkowe informacje:
Z cukinią po bretońsku bardzo dobrze komponuje się sos paprykowy.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej pt. "Kuchnia Europejska" autorstwa Hanny Szymanderskiej.
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com