ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Cukinia po bretońsku

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: cukinia, cebule, jajka, ser żółty, natka pietruszki, olej,  sól, pieprz.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dania obiadowe, zapiekanki

 

Data wpisu: 21.11.2013

Nr katalogowy: KS100006

 

cukinia po bretońsku kulinaria


  • 100006-cukinia_po_bretonsku-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • obieraczka
  • miska
  • deska do krojenia
  • tarka
  • mikser
  • patelnia
  • forma do tarty lub okrągłe naczynie żaroodporne
  • 100006-cukinia_po_bretonsku-fot2a

Przygotowanie:

Cukinię obrać, usunąć pestki a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę, posolić. Cukinię przykryć w misce talerzykiem i obciążyć np. butelką z wodą mineralną. Odstawić do czasu gdy puści sok. W międzyczasie obrać cebule i pokroić w ćwierćpiórka a następnie zeszklić na oleju. Gdy cukinia puści sok, odcedzić ją a następnie zmiksować z łyżką masła. Do masy cukiniowej dodać zeszkloną cebulę, wbić jajka i starannie wymieszać. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formę do tarty wysmarować pozostałym masłem, wlać przygotowaną masę z cukinii, posypać serem żółtym. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Podawać na gorąco.

Dodatkowe informacje:

Z cukinią po bretońsku bardzo dobrze komponuje się sos paprykowy.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej pt. "Kuchnia Europejska" autorstwa Hanny Szymanderskiej.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji