01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: kalafior, ziemniaki, cebula, por, bulion, jogurt, woda, masło, kurkuma, imbir, sól, pieprz, płatki migdałowe, groszek ptysiowy lub grzanki ziołowe lub razowy makaron.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: zupy i kremy, dania obiadowe
Data wpisu: 24.09.2014 Nr katalogowy: KS100143 |
|
Składniki i proporcje:
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Obrać i pokroić w kostkę: cebulę, ziemniaki. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. W garnku podsmażyć razem warzywa. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do pozostałych warzyw, podlać wodą, posolić. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Do warzyw dodać połowę bulionu, zmiksować na gładki krem a następnie stopniowo dodawać pozostały bulion do czasu uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Ponownie zmiksować. Podgrzać zupę. Doprawić do smaku kurkumą, imbirem oraz pieprzem. Na końcu dodać jogurt naturalny, wymieszać. Przy kolejnym podgrzewaniu uważać aby zupa się nie zagotowała. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi lub makaronem razowym, posypaną płatkami migdałowymi.
Dodatkowe informacje:
Pomysł na zupę krem z kalafiora pochodzi z Qchennych Inspiracji, pewnie autorka niejednokrotnie mnie jeszcze zainspiruje :)
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com