ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Ciasto cynamonowe z jabłkami

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: jajka, mąka pszenna, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, olej, jabłka, masło lub margaryna, bułka tarta.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska, dla mam karmiących

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 11.09.2014

Nr katalogowy: KS100139

 

ciasto cynamonowe z jabłkami


  • 100139-ciasto_cynamonowe_z_jablkami-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 jabłek
  • masło lub margaryna do posmarowania tortownicy
  • bułka tarta

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • miska
  • mikser
  • tortownica (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm)
  • 100139-ciasto_cynamonowe_z_jablkami-fot2a

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, cynamon oraz wlać powoli olej - cały czas miksując. Następnie dodać mąkę i ponownie zmiksować. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z ciastem. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Do tortownicy przelać ciasto, wyrównać, piec w temperaturze 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 30-40 minut do "suchego patyczka". Nie wyjmuję ciasta zaraz po upieczeniu z piekarnika, pozwalam mu powoli ostygnąć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto można posypać cukrem pudrem albo w wersji dla "czekoladoholików" polać polewą czekoladową :)

Dodatkowe informacje:

Ciasto cynamonowe z jabłkami idealnie wpasowuje się w atmosferę pięknej, złotej polskiej jesieni. Jest aromatyczne, soczyste, do tego pięknie pachnie. Pozwólcie sobie na chwilę niespiesznej przyjemności, zwłaszcza że przygotowanie ciasta jest baaardzo proste i szybkie.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy