ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Placki z cukinii

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: cukinia, jajka, mąka pszenna, szczypiorek, natka pietruszki, soda oczyszczona, sól, pieprz, ewentualnie czosnek, olej.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dania obiadowe, inne

 

Data wpisu: 24.07.2014

Nr katalogowy: KS100127

 

placki z cukinii


Składniki i proporcje:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 4 jajka (jeśli są bardzo duże, to wystarczą 3)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 dag mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie ząbek czosnku lub czosnek mielony
  • olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • tarka
  • miska
  • patelnia
  • ręcznik papierowy
  • 100127-placki_z_cukinii-fot1a

Przygotowanie:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli nie mamy młodej cukinii, to przed starciem na tarce powinno się ją obrać i usunąć pestki. Do startej cukinii dodać spienione jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z sodą oczyszczoną i delikatnie wymieszać, dodać natkę pietruszki, szczypiorek i połączyć składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie czosnkiem. Placki smażyć na rozgrzanym oleju, bez przykrycia, na średnim ogniu do czasu zrumienienia się placków. Po usmażeniu odsączamy placki z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Dodatkowe informacje:

Do placków z cukinii wyśmienicie pasuje sos paprykowy lub sos przygotowany z jogurtu greckiego, koperku, ogórka i czosnku. Smacznego!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy