ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Pasta jajeczna

Czas przygotowania: poniżej 30 minut

Składniki: jajka, jogurt naturalny, musztarda sarepska, serek naturalny, oliwa z oliwek, sól pieprz.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: śniadanie, dodatki do pieczywa

 

Data wpisu: 30.06.2014

Nr katalogowy: KS100125

 

pasta jajeczna


  • 100125-pasta_jajeczna-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki serka naturalnego (kanapkowego)
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miseczki
  • deska do krojenia lub tarka
  • 100125-pasta_jajeczna-fot2a

Przygotowanie:

W miseczce przygotować sos, który zastąpi nam majonez: dokładnie wymieszać jogurt naturalny z musztardą, serkiem kanapkowym i oliwą z oliwek. Jeśli uzyskany sos będzie zbyt gęsty, należy dodać jeszcze trochę oliwy z oliwek. Jajka pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sos i dokładnie wymieszać. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę podajemy z ulubionymi dodatkami np. szczypiorkiem lub kiełkami.

Dodatkowe informacje:

Czy można zrobić dietetyczną pastę jajeczną? Pewnie, że tak :) - trzeba tylko pozbyć się majonezu! Pomysł na  "odchudzoną" pastę wyszperałam w Qchennych inspiracjach i oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy