ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Flapjack (Baton witalny)

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: płatki owsiane, masło, mleko, brązowy cukier, miód, cukier waniliowy.

Dietabez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 21.11.2013

Nr katalogowy: KS100004

 

flapjack baton witalny


  • 100004-flapjack-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 40 dag płatków owsianych
  • 20 dag masła (min. 82% tłuszczu)
  • 1 szklanka mleka
  • 0,75 - 1 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • dodatki smakowe wg uznania np.: żurawina suszona, banany suszone, orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe

W prezentowanej wersji flapjacka dodałam: żurawinę, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe.

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • garnek
  • blaszka do pieczenia - im większa, tym cieńszy flapjack, nie powinien mieć więcej niż 3 cm grubości
  • papier do pieczenia
  • 100004-flapjack-fot2a

Przygotowanie:

Na małym ogniu roztopić masło w garnku. Do garnka z masłem dodać mleko, brązowy cukier, cukier waniliowy i miód. Mieszać aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać płatki owsiane i mieszać, uważając aby się masa nie przypaliła. Na koniec dodać ulubione dodatki. Gotujemy na małym ogniu aż płatki nieco zmiękną. Powstała masa powinna być dosyć gęsta - gdyby była zbyt rzadka - należy dodać płatków owsianych, jeśli zbyt gęsta - mleko. Gdy masa jest już gotowa, należy przełożyć ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie rozsmarować nożem i poprzygniatać ją łyżką lub łopatką. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Wierzch i boki flapjacka powinny się tylko nieco zrumienić. Blaszkę wyjąć od razu po zakończeniu pieczenia i przestudzić, kroić na kształt prostokątnych batoników, gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe. Flapjacka można przechowywać w lodówce nawet tydzień, w zamkniętym pojemniku.

Dodatkowe informacje:

Pierwszy raz miałam okazję spróbować flapjacka podczas wycieczki po Londynie, i nie da się ukryć jego smak podbił moje serce a w zasadzie podniebienie :). W Polsce udało mi się znaleźć jego odpowiednik ale niestety trudno dostępny a zarazem bardzo drogi. Tak też rozpoczęła się moja droga do odtworzenia zapamiętanego smaku...


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji