01-2015, 5 Komentarzy
01-2015, 2 Komentarze
01-2015, 4 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, 3 Komentarze
12-2014, Brak komentarzy
12-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, Brak komentarzy
11-2014, 1 Komentarz
11-2014, 1 Komentarz
Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: płatki owsiane, masło, mleko, brązowy cukier, miód, cukier waniliowy.
Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska
Kategoria: ciasta i desery
Data wpisu: 21.11.2013 Nr katalogowy: KS100004 |
|
Składniki i proporcje:
W prezentowanej wersji flapjacka dodałam: żurawinę, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe.
Przydatne akcesoria i osprzęt:
Przygotowanie:
Na małym ogniu roztopić masło w garnku. Do garnka z masłem dodać mleko, brązowy cukier, cukier waniliowy i miód. Mieszać aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać płatki owsiane i mieszać, uważając aby się masa nie przypaliła. Na koniec dodać ulubione dodatki. Gotujemy na małym ogniu aż płatki nieco zmiękną. Powstała masa powinna być dosyć gęsta - gdyby była zbyt rzadka - należy dodać płatków owsianych, jeśli zbyt gęsta - mleko. Gdy masa jest już gotowa, należy przełożyć ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie rozsmarować nożem i poprzygniatać ją łyżką lub łopatką. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Wierzch i boki flapjacka powinny się tylko nieco zrumienić. Blaszkę wyjąć od razu po zakończeniu pieczenia i przestudzić, kroić na kształt prostokątnych batoników, gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe. Flapjacka można przechowywać w lodówce nawet tydzień, w zamkniętym pojemniku.
Dodatkowe informacje:
Pierwszy raz miałam okazję spróbować flapjacka podczas wycieczki po Londynie, i nie da się ukryć jego smak podbił moje serce a w zasadzie podniebienie :). W Polsce udało mi się znaleźć jego odpowiednik ale niestety trudno dostępny a zarazem bardzo drogi. Tak też rozpoczęła się moja droga do odtworzenia zapamiętanego smaku...
WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:
Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com
Bardzo fajny przepis- uwielbiam takie Zdrowe słodycze. Mam jednak sugiestię co do cukru waniliowego- by go zastąpić migdałowym bo te wszystkie waniliowe- to waniliniowe tu cos więcej na jej temat
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wanilina
pozdrawiam
http://magda79.blog.onet.pl/
Na rynku dostępne są również cukry waniliowe z prawdziwą wanilią a nie waniliną. Ostatnio w większości przygotowywanych przeze mnie smakołyków "przerzuciłam się" na esencję waniliową w miejsce cukru waniliowego. Pozdrawiam!
Ciekawy przepis!Nigdy nie robiłam takich batoników, raczej ciasteczka aczkolwiek chętnie wypróbuje pozdrawiam!
I smakują również rewelacyjnie - polecam również inne smakołyki z Kopalni Smaku :-)