ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Sernik na murzynku

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: mąka tortowa, cukier, kakao, margaryna, masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka, woda, ser biały do sernika, budynie waniliowe.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 30.12.2013

Nr katalogowy: KS100068

 

sernik na murzynku


  • 100068-sernik_na_murzynku-fot1a

Składniki i proporcje:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 6 łyżek zimnej wody
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego do sernika ( najczęściej używam sera do serników President)
  • 5 jajek
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 duże miski
  • mały garnek lub rondelek
  • mikser
  • blacha do pieczenia (używam blachy do pieczenia o wymiarach 36 cm x 25 cm)
  • 100068-sernik_na_murzynku-fot2a

Przygotowanie:

Ciasto:

W rondelku rozpuścić margarynę z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, kakao oraz wody. Podgotować razem przez około 5 minut do czasu rozpuszczenia się cukru. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Wystudzoną masę przelać do miski, dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać mikserem. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć do blachy wysypanej bułką tartą, wyrównać powierzchnię.

Masa serowa:

Białka oddzielić od żółtek. Utrzeć masło z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, następnie dodać ser biały oraz budynie. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę serową wylać na blachę na uprzednio przygotowaną warstwę ciasta.

Sernik piec w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 60-70 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i podpiec sernik od dołu. Sernika nie wyciągam od razu z piekarnika, najpierw wyłączam piekarnik i bez otwierania drzwiczek czekam aż nieco ostygnie, następnie stopniowo uchylam drzwiczki piekarnika.

Dodatkowe informacje:

To kolejny sekret kuchni rodzinnej mojego Męża :), sernik który zawsze zrobi wrażenie na Gościach, ciasto któremu nie sposób się oprzeć. Polecam!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy