ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Pierniczki

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: mąka pszenna, miód, margaryna, jajko, cukier, soda oczyszczona, kakao, przyprawa do piernika.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 17.12.2o13

Nr katalogowy: KS100056

 

pierniczki


  • 100056-pierniczki-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (można ewentualnie zastąpić jedną łyżkę kakao - jedną łyżką przyprawy do piernika)

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • duża miska
  • stolnica
  • wałek do ciasta (jeśli używacie wałka termicznego, to powinien być bardzo zimny)
  • minimum jedna duża blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • 100056-pierniczki-fot2a
  • 100056-pierniczki-fot3a

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść ze sobą. Następnie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na placek o grubości około 5 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać dowolne kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni C z włączoną grzałką góra-dół. Większe pierniczki piekłam 9 minut, małe 8 minut. Blaszkę z pierniczkami wyjmujemy w całości z piekarnika aby uniknąć przypalenia się ciasteczek. Pierniczki będą jeszcze nieco  miękkie, gdy będziemy je wyjmować z piekarnika - stwardnieją po ostygnięciu. Tak przygotowane pierniczki można dekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub lukrem, są również bardzo smaczne bez żadnych dodatków.

Dodatkowe informacje:

Nie ukrywam, że w tym roku miał miejsce mój debiut pierniczkowy - a to za sprawą mojej koleżanki, od której dostałam ten przepis. Pierniczki w wersji debiutanckiej wyszły bardzo dobre a ile przy tym było radości ... :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Gość - Izabela

    Śliczne, takie mocno brązowe. Muszą być smakowite. :) A widziałaś przepis na ciasteczka z żurawiną i pistacjami? Zerknij w wolnej chwili http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/04/cranberry-noel-ciasteczka-z-zurawina-i-pistacjami/ Pozdrawiam, Iza