ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Bananowiec

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: banany, mąka, jajka, cukier, masło, aromat waniliowy, soda oczyszczona, sól.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 26.11.2013

Nr katalogowy: KS100034

 

bananowiec


  • 100034-bananowiec-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 5 dużych dojrzałych bananów (około 1,2 kg)
  • 0,5 kg mąki pszennej (używam tortowej)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania keksówki
  • bułka tarta

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • rondelek lub mały garnek
  • deska do krojenia
  • miska
  • mikser
  • keksówka (używam keksówki o wymiarach 31 cm x 12 cm)
  • 100034-bananowiec-fot2a

Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku i odstawić. Banany obrać i pokroić w grubsze plasterki, przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych bananów dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Dodać: jajka, cukier, aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto się dobrze upiekło.

Dodatkowe informacje:

Do bananowca można dodać bakalie np. suszoną żurawinę lub rodzynki.


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji