ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Desernik wiśniowy

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: biszkopty, jogurt grecki, serek waniliowy, żelatyna, woda, mrożone wiśnie, czekolada gorzka, cukier puder lub xylitol.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 25.10.2014

Nr katalogowy: KS100148

 

desernik wiśniowy


  • 100148-desernik_wisniowy-fot1a

Składniki i proporcje:

  • kilka biszkoptów (ilość biszkoptów zależy od wielkości formy, w której przygotowujemy deser, użyłam 14 małych okrągłych biszkoptów)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 g serka waniliowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • około 50 dag mrożonych wiśni
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • około 7-8 łyżek cukru pudru lub xylitolu

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miski
  • mikser
  • sitko
  • tarka
  • mała tortownica (użyłam tortownicy o średnicy 17 cm) - deser można też przygotować w pucharkach lub niewielkich szklaneczkach
  • 100148-desernik_wisniowy-fot2a

Przygotowanie:

Wiśnie rozmrozić na sitku. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W tortownicy ułożyć biszkopty. W misce wymieszać jogurt grecki z serkiem waniliowym oraz czekoladą, ewentualnie dosłodzić 2 łyżkami cukru pudru lub xylitolu. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżki żelatyny, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestudzenia. Przestudzoną żelatynę dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopty i  odstawić do lodówki. Rozmrożone wiśnie przełożyć do miski a następnie zmiksować na mus, dodać do smaku około 5 łyżek cukru lub xylitolu i ponownie zmiksować. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny, dokładnie wymieszać. Żelatynę dodać do wiśni i dokładnie wymieszać. Na zastygniętą masę serową wylewamy lekko tężejącą galaretkę wiśniową i odstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.

Dodatkowe informacje:

To kolejna, po deserniku truskawkowym, odsłona przepysznego deseru. Zapraszam do eksperymentowania z  innymi owocami i dzielenia się wrażeniami na blogu :-) Smacznego!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy