ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Zupa z soczewicy

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: soczewica zielona lub czerwona, cebula, czosnek, ziemniaki, marchewki, pietruszka, seler, pomidory pelati, garam masala, sól, pieprz, olej, bulion warzywny, jogurt naturalny.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: dania obiadowe, zupy i kremy

 

Data wpisu: 22.01.2014

Nr katalogowy: KS100077

 

zupa z soczewicy


  • 100077-zupa_z_soczewicy-fot1a

Składniki i proporcje:

  • 1-1,5 szklanki soczewicy zielonej lub czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • puszka krojonych pomidorów pelati
  • 1,5 - 2 l bulionu warzywnego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • garam masala
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • obieraczka
  • wyciskacz do czosnku
  • deska do krojenia
  • tarka
  • garnek
  • 100077-zupa_z_soczewicy-fot2a

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Starte warzywa wraz z pokrojoną cebulą poddusić w garnku na oleju. Następnie dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Chwilę razem przesmażyć. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku i soczewicę, wymieszać. Po kilku minutach wlać bulion warzywny, zamieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Dodać pomidory pelati i doprawić do smaku garam masalą, solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia i dodać jogurt naturalny, dokładnie wymieszać.

Dodatkowe informacje:

Z wyżej podanych proporcji otrzymujemy gęstą i aromatyczną zupę, po której drugie danie będzie zupełnie zbędne :).


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji