ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Piernik parzony

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: mąka krupczatka, soda oczyszczona, przyprawa do piernika, miód, cukier, mleko, margaryna, ewentualnie czekolada gorzka, ewentualnie powidła śliwkowe.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 09.12.2013

Nr katalogowy: KS100046

 

piernik parzony


  • 100046-piernik_parzony-fot1a

Składniki i proporcje:

Piernik:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g margaryny (0,5 kostki)
  • tłuszcz do wysmarowania keksówki

Jeśli lubimy piernik z polewą czekoladową potrzebne będą dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • około 8 łyżek mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • ewentualnie płatki migdałowe lub drobno posiekane orzechy

Jeśli lubimy piernik przekładany, przydadzą się powidła śliwkowe.

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • 2 miski
  • 2 garnki lub rondelki (najlepiej z grubym dnem)
  • mikser
  • keksówka (używam keksówki o wymiarach 31 cm x 12 cm)
  • 100046-piernik_parzony-fot2a

Przygotowanie:

Piernik:

W misce wymieszać mąkę krupczatkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika. W garnku zagotować mleko wraz z margaryną, miodem i cukrem a następnie wrzącym płynem zalać zawartość miski. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie już zimna, rozdzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy dodawać po jednym żółtku i za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Na końcu stopniowo i delikatnie za pomocą łyżki połączyć ciasto z pianą z białek. Ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem.  Piec (do suchego patyczka) około 60 minut w temperaturze 160 - 170 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu. Nie wyjmuję piernika od razu z piekarnika, najpierw studzę go przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.  

Tak przygotowany piernik po wystygnięciu można przekroić wzdłuż na pół, przełożyć powidłami śliwkowymi i/lub polać polewą czekoladową a następnie udekorować płatkami migdałowymi lub drobno posiekanymi orzechami.

Polewa czekoladowa:

Do rondelka włożyć połamaną na kawałki gorzką czekoladę, dodać masło i odrobinę mleka. Na najmniejszym ogniu, często mieszając poczekać aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Dodawać stopniowo mleko do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji polewy - ostatnio musiałam zużyć 8 łyżek mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować piernik, wyrónwać polewę za pomocą noża i ewentualnie udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.

Dodatkowe informacje:

Serdecznie zapraszam do spróbowania piernika w trzech odsłonach - mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie :).


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji