ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - Gość
Taka sałatka była do kupienia w PRLu w czasie kryz...
Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!

Blok czekoladowy

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki: cukier, masło, mleko w proszku, woda, gorzkie kakao, herbatniki lub wafle, suszona żurawina, płatki migdałowe, wiórki kokosowe.

Dieta: bez ograniczeń, wegetariańska

Kategoria: ciasta i desery

 

Data wpisu: 11.09.2014

Nr katalogowy: KS100140

 

blok czekoladowy


Składniki i proporcje:

  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanka wody
  • 6 łyżek kakao
  • 40 dag mleka w proszku
  • garść suszonej żurawiny
  • kilka małych wafli lub herbatników
  • płatki migdałowe - "na oko" ;)
  • wiórki kokosowe - "na oko" ;)

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • rondelek
  • miska
  • keksówka (użyłam keksówki o wymiarach 31 cm x 12 cm)
  • 100140-blok_czekoladowy-fot1a

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao, cukier, wodę - wymieszać i przestudzić aż będzie letnie. Do miski wsypać mleko w proszku, pokruszone wafle lub herbatniki oraz bakalie a następnie przelać zawartość rondelka, całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do keksówki i "ugnieść" ręką. Blok czekoladowy można posypać wiórkami kokosowymi lub np. pokruszonymi herbatnikami. Keksówkę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Dodatkowe informacje:

UWAGA! (żeby nie było zarzutów, że nie ostrzegałam ;))

Blok czekoladowy jest obłędnie pyszny a w dodatku przypomina nam smaki dzieciństwa co sprawia, że znika w mig.

PS dodatki do masy czekoladowej mogą być dowolne, świetnie pasują również orzechy czy też rodzynki ale będzie również bardzo smaczny w wersji minimalistycznej czyli z samymi herbatnikami/ waflami.

Czas przygotowania - powyżej 60 minut - uwzględnia również proces chłodzenia :)


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy