ciasta przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

Ciasto z wiśniami na biszkoptach (bez pieczenia)

01-2015, 5 Komentarzy

Pałki z kurczaka w piwie

01-2015, 2 Komentarze

Sernik wiedeński

01-2015, 4 Komentarze

Karp w migdałach

12-2014, 3 Komentarze

Gnocchi na szpinaku

12-2014, 3 Komentarze

Sałatka z sałatą rzymską

12-2014, Brak komentarzy

Ciastka jaglane

12-2014, 1 Komentarz

Racuchy z brzoskwiniami

11-2014, 1 Komentarz

Czekoladowy crunch

11-2014, 1 Komentarz

Łazanki

11-2014, Brak komentarzy

Czekoladowe ciasto owsiane

11-2014, 1 Komentarz

Zupa krem z dyni

11-2014, 1 Komentarz

Znajdź przepis

- SKŁADNIKI -
- KATEGORIA -
- DIETA -
- CZAS PRZYGOTOWANIA -

Polecane miejsca

hotele i restauracje w pałacach

przepisy kulinarne

deser owocowy

Nasz Biuletyn

Zaprenumeruj bezpłatny biuletyn. Poniżej wpisz swoje dane:

Przepis tygodnia

Lubią nas:

Nowe komentarze

Gość - mira
Jak smakuje ten pasztet? Czy tak samo jak pasztet ...
Gość - Ilona
Proste danie a jakie dobre!! U mnie weszło do stał...
Gość - rozalia
Super przepis na zagospodarowanie nadmiaru pieczyw...
A jaka pyszna ta klasyka! Dziękuję!
Gość - Chrapka
Ach, klasyka gatunku w najlepszy wydaniu! Cudny

Aromatyczna potrawka z ciecierzycą

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.

Składniki: ciecierzyca, filet z indyka lub kurczaka, pomidory pelati lub passata pomidorowa, mleczko kokosowe, cebula, czosnek, curry, sól, pieprz, masło klarowane, olej, ewentualnie natka pietruszki.

Dieta: bez ograniczeń

Kategoria: dania obiadowe, dania mięsne

 

Data wpisu: 30.08.2014

Nr katalogowy: KS100137

 

aromatyczna potrawka z ciecierzycą


Składniki i proporcje:

  • 50-60 dag fileta z indyka lub kurczaka
  • około 400 g ciecierzycy z puszki (2 puszki lub 1 duży słoik, waga po odsączeniu)
  • około 400 ml passaty pomidorowej
  • 120 ml mleczka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • około 2-3 łyżeczek przyprawy curry (do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie natka pietruszki
  • masło klarowane i olej do smażenia

Przydatne akcesoria i osprzęt:

  • deska do krojenia
  • 2 patelnie, w tym jedna duża
  • 100137-aromatyczna_potrawka_z_ciecierzyca-fot1a

Przygotowanie:

Na dużej patelni, na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie dodać passatę pomidorową oraz mleczko kokosowe, podgotować razem około 10 minut, doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć do dużej patelni, gotować około 5 minut. W międzyczasie pokroić mięso w kawałeczki i obsmażyć na oleju, dodać sól oraz pieprz. Do sosu pomidorowego dodać usmażone mięso, delikatnie wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić curry. Podawać z ryżem, można posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

Dodatkowe informacje:

Do przygotowania tej aromatycznej potrawy zainspirował mnie przepis na curry z rybą i ciecierzycą, który znalazłam u Chillibite. Polecam - szczególnie gdy mamy ochotę na szybki, zdrowy i rozgrzewający posiłek. Smacznego!


WARTO ZOBACZYĆ I POSMAKOWAĆ:


DODAJ SWÓJ KOMENTARZ:

Dodanie komentarza w serwisie KOPALNIA SMAKU jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Aby przy komentarzach pojawiał się awatar (obrazek) należy mieć konto w serwisie www.gravatar.com

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji